Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
20 September 2012 - 15:33

Stemhokjesgeest

2012-09/stemhokje.jpgVVD en PvdA boekten vorige week een verpletterende stembuswinst. Maf dat opiniepeilers de grote partijen extra groot kunnen maken en de kleintjes kleiner. Maar op dit soort zaken ben ik als voormalig politiek verslaggever sindsdien niet aangesproken.

Nee, de inrichting van het stembureau, daarover kreeg ik vragen. Waarom kunnen de leden van het bureau meekijken met de kiezer in het stemhokje? Vroeger stonden de panelen toch andersom, zodat niemand kon zien waar je kleurde met het rode potlood?

In de media vond ik er niets over terug. Alleen een ingezonden brief in de Telegraaf. ,,Waarom hangen er geen gordijntjes voor de stemhokjes? Dit is een schending van mijn privacy'', fulmineerde Catharina Valent uit Almere.  

Wie op lijst 1 of 2 stemt, hoeft het stembiljet ,,ter grootte van een kussensloop'' nauwelijks open te slaan en niet om te keren. Anderen moeten dit juist wel. Veel stembureauleden zijn lid van een grote partij en kunnen zo zien wie hun 'vrienden' niet zijn.

De hokjes zijn omgedraaid om te voorkomen dat partners elkaar hun wil opleggen of dat begeleiders bepalen wat geestelijk gehandicapten stemmen. Een goede zaak. Maar wanneer komen er betrouwbare  stemcomputers?

Vorige blogVolgende blog