Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
9 September 2013 - 11:17

Cultureel Hoofddorp

Ik geef het eerlijk toe, ik was sceptisch toen Fryslân zich kandidaat stelde als Culturele Hoofdstad 2018. Net als de Leeuwarder Courant destijds, net als de gewone burger in de provincie. Het kon alleen wat worden als je won, en winnen kon je eigenlijk niet tegen het grote geld van die andere grote steden. Bovendien, het gevaar dat het een bestuurdersfeestje zou worden, lag op de loer.

Nu zijn 'we' allemaal blij. Want Fryslân (formeel Leeuwarden) is gekozen tot CH2018! Als je wint heb je vrienden. Gedeputeerde Jannewietske de Vries en haar volgelingen verdienen een compliment voor hun enthousiasme en doorzettingsvermogen. Leeuwarden heeft het aangereikte stokje netjes overgenomen.

De underdog met het 'kleine' budget van €50 miljoen heeft gewonnen. Dankzij de benadering van onder op. Dankzij de 'mienskip' die centraal staat. Deze door de provincie bedachte aanpak past mooi in het straatje van Brussel, dat regionale gemeenschappen wil mobiliseren. Ook de Europese Unie zal dat de komende jaren met minder geld moeten doen.

Hilarisch zijn de reacties uit het verliezende brabant. Redacteur René van der Lee van het Brabants Dagblad suggereert dat de jury Leeuwarden de winst heeft gegund omdat Fryslân ,,de armste provincie van Nederland'' is. ,,Misschien heeft dat zielige zeehondjescriterium de doorslag gegeven'', schrijft hij. De commentator van dezelfde krant oppert dat de jury heeft geoordeeld dat Brabant al voldoende toekomstbestendig is en daarom de titel niet nodig heeft.

Laten we beide scribenten snel uit de droom helpen. De jury heeft gekozen voor de nieuwe benadering van de Friezen. Voor originele ideeën van creatieve jonge honden. Europa geeft een mooi signaal af door de stropdassendragers met hun poenerige bidbooks een keertje te negeren. Het dorp heeft gewonnen.

Vorige blogVolgende blog