Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
21 Maart 2014 - 14:09

Met de bus

De provincie wil als overheid het goede voorbeeld geven. En dus krijgen medewerkers alleen reiskosten vergoed als ze milieuvriendelijk rijden/fietsen of met het openbaar vervoer reizen. Ik vind het een goede zaak. Maar het is even wennen, in de bus van Beetsterzwaag naar Leeuwarden.

Het eerste stuk rijd ik (op eigen kosten) met de auto naar Drachten. Want bij de overstap op het Van Knobelsdorffplein loop je dagelijks het risico dat de sneldienst naar Leeuwarden net weg is. En op de terugweg is er sowieso een kwartier wachttijd, waardoor ik ruim 70 minuten onderweg zou zijn.

De reis is verder sterk afhankelijk van de chauffeur. Beginners laten veel te veel passagiers toe, rijden onzeker en vergeten soms langs de busstoplichten te rijden, waardoor ze moeten aansluiten in de file. Dienstkloppers laten je staan omdat alle zitplaatsen bezet zijn.

Verder wordt je leven afgestemd op het spoorboekje. Twee keer per dag moet je op tijd bij de bushalte staan. ,,Sjoch dy ambtners ris draven’’, hoorde ik Klaas Jansma onlangs op de Tweebaksmarkt zeggen. Geen wonder, ze moeten bus of trein halen.

Er zijn ook meevallers. Over de busstrook zoef je verkeersopstoppingen voorbij. Sommige chauffeurs zijn ware meesters op de weg. Een genot om met hen mee te rijden. En touringcars zijn dikwijls niet voorzien van OV-kaart-scanners, waardoor jij (lees: de provincie) gratis reist.

Een voordeel is dat je in de bus de krant kunt lezen en dus op de hoogte bent van het laatste nieuws als je op het werk aankomt. En je maakt nog eens een praatje met oude bekenden. Zoals met potsenmaker Jan Ketelaar, die de foto bij dit stukje maakte.

Vorige blogVolgende blog