Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
19 Januari 2017 - 09:53

Soep en dioxine op Bali

 

Na een intense vakantie bij je dochter in Indonesië plaats je enthousiast de mooiste foto’s op Facebook. Prachtig, maar ik wil ook de keerzijde van de medaille kwijt. Hier op de weblog, waarschijnlijk in de hoop dat er ooit iets zal veranderen.

Bali, 1 januari 2017. Kuta Beach. Zo ver het oog reikt ligt er afval op de waterlijn van het populaire surfstrand. Vooral hout en plastic, maar vandaag ook veel vuurpijlen. Een bulldozer schuift het afval op hopen. De fijnste deeltjes plastic blijven achter.

Elke dag spoelt er nieuw plastic aan. In de warme zee voel je geen kwallen, maar plastic zakjes, bekertjes en flesjes. Zwemmen in de plastic soup. De meeste troep komt uit de rivieren, waar achteloos van alles in wordt gedumpt.

De lucht is evenmin schoon. De meeste bewoners verbranden hun afval dagelijks bij huis of achter hun warung (verkoopkraam). Ook hier voert plastic de boventoon. In hoofdstad Mataram (Lombok) staan dagelijks hoge concentraties dioxine op het menu, daar ben ik zeker van.

De bewoners van Bali en Lombok zijn verknocht aan plastic. In de winkel gaat elk artikel dat je koopt apart in een zakje. En het geheel weer in een grotere zak. Zelfs de was komt gesealed terug.

Als ik ooit eens een overheidscampagne ga opzetten, dan zou ik het daar willen doen.

Fotobijschrift: ,,Ja, zet dat maar op de foto’’, wijst een Australiër. ,,Dit zijn geen mensen, maar apen.’’

Vorige blogVolgende blog