19 Januari 2017 - 09:53

Soep en dioxine op Bali

 

Na een intense vakantie bij je dochter in Indonesië plaats je enthousiast de mooiste foto’s op Facebook. Prachtig, maar ik wil ook de keerzijde van de medaille kwijt. Hier op de weblog, waarschijnlijk in de hoop dat er ooit iets zal veranderen.

Bali, 1 januari 2017. Kuta Beach. Zo ver het oog reikt ligt er afval op de waterlijn van het populaire surfstrand. Vooral hout en plastic, maar vandaag ook veel vuurpijlen. Een bulldozer schuift het afval op hopen. De fijnste deeltjes plastic blijven achter.

Elke dag spoelt er nieuw plastic aan. In de warme zee voel je geen kwallen, maar plastic zakjes, bekertjes en flesjes. Zwemmen in de plastic soup. De meeste troep komt uit de rivieren, waar achteloos van alles in wordt gedumpt.

De lucht is evenmin schoon. De meeste bewoners verbranden hun afval dagelijks bij huis of achter hun warung (verkoopkraam). Ook hier voert plastic de boventoon. In hoofdstad Mataram (Lombok) staan dagelijks hoge concentraties dioxine op het menu, daar ben ik zeker van.

De bewoners van Bali en Lombok zijn verknocht aan plastic. In de winkel gaat elk artikel dat je koopt apart in een zakje. En het geheel weer in een grotere zak. Zelfs de was komt gesealed terug.

Als ik ooit eens een overheidscampagne ga opzetten, dan zou ik het daar willen doen.

Fotobijschrift: ,,Ja, zet dat maar op de foto’’, wijst een Australiër. ,,Dit zijn geen mensen, maar apen.’’

15 November 2016 - 09:06

Klaaikluteradiel of Bonifatiuslân?

Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerland fuseren en zoeken dus een nieuwe gemeentenaam. Op 15 maart mogen de inwoners in het stemhokje namen voorstellen. Ik word altijd enthousiast van zulke verkiezingen. Vijf jaar geleden, toen ik nog statenverslaggever was bij de Leeuwarder Courant, leverde een oproepje op mijn weblog Statenjacht schitterende reacties op.

Daarom nu opnieuw een oproep. Hoe moet de nieuwste fusiegemeente heten? Reageren kan op Twitter via @Statenjacht of op Facebook. In de randvoorwaarden die de drie gemeenten stellen valt op dat de naam ,,bruikbaar moet zijn in een formeel ambtelijke setting''. Hopelijk bedoelen de burgemeesters niet dat ze een ambtelijke naam zoeken.

Zelf zou ik een windstrekennaam betreuren. Zo'n compromisnaam als Súdwest-Fryslân (met verbindingsstreepje;-) word je toch niet blij van? In mijn weblog noemde ik dit cluster destijds Groot Sneek. Meer dan een nieuwssite leverde deze 'campagne' niet op.

Het woord is nu aan jullie! Uiteraard kom ik er hier op terug met een bloemlezing.

4 April 2016 - 11:42

Cruijff had beter gekund

Johan Cruijff was vroeger ook mijn grote idool. Dat velen rouwen om zijn overlijden kan ik me goed voorstellen. Maar zelf heb ik dat proces al veel eerder ondergaan. Stap voor stap.

Voor mij was Cruijff de grootste en mooiste voetballer ooit. De trainer Cruijff, de voetbalanalist of de taalgoochelaar waren daarvan slechts afgeleiden. Niet meer dan een aangename troost na zijn afscheid als voetballer.

Mijn rouwperiode begon toen Oranje de WK-finale in 1974 verloor. Cruijff was de beste maar won niet de grootste prijs. Dat hij vier jaar later niet meeging naar Argentinië was voor mij een ongrijpbaar drama. Dat Cruijff met Barcelona slechts één keer kampioen werd, was ook frustrerend. En dat hij vroeg stopte met voetballen op het hoogste niveau.

In extase raakte ik toen hij in Nederland terugkeerde en zich op de velden weer de onnavolgbare maestro toonde. In een schriftje vergeleek ik de toeschouwersaantallen van wedstrijden met en zonder Cruijff. Wat een impact had mijn held!

Maar het verdriet bleef altijd knagen. Dat is mijn mysterie van Cruijff. Hij had nog zoveel meer en beter gekund. Dat zijn definitieve afscheid nu zoveel losmaakt in de hele wereld, maakt mij extra trots op Johan Cruijff.

25 Februari 2016 - 19:46

Briefje aan Jan

2016-02/jan-dijkgraaf.jpg

 

Beste Jan Dijkgraaf,

 

Jammer dat je deze week in WNL Opiniemakers een hardnekkig vooroordeel over het Fries als moedertaal bevestigde. Volgens jou blijven Friestalige kleuters zitten omdat ze moeite met het Nederlands hebben. Korter door de bocht kan bijna niet.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tweetalige kinderen later gemakkelijker een derde, vierde of vijfde taal leren. Ze zijn 'leniger' en ze ontwikkelen taalgevoel. Taal wordt, zeg maar, echt hun ding.

Oud-premier Gerbrandy had ooit in alle hoeken van het land grote moeite het Nederlands van boeren te verstaan. Zijn medewerker verwachtte de beroerdste toestand in Gerbrandy's heitelân. Maar het tegendeel bleek: ,,Het beste Hollands wordt in Friesland gesproken'', concludeerde hij.

Wie slecht is in taal, zal moeite hebben met elke taal. Voor taalzwakke kinderen is een tweede taal leren dus extra lastig. Dat geef ik toe. Maar wie zegt mij Jan, dat de Friestalige kleuters uit jouw voorbeeld niet waren blijven zitten als er thuis Nederlands was gesproken?

Deze kinderen zijn hoogstwaarschijnlijk niet goed in taal (of in leren). Of ze hebben een achterstand in hun ontwikkeling. Hij is er nog niet aan toe, laat hem nog maar een jaartje kleuteren, zegt de juf dan.

 

No sa! Groetnis,

 

Jan

7 Januari 2016 - 11:47

IJzelwerken is best wel cool

Dagenlange ijzel is zeer zeldzaam. Dat velen hierdoor thuis werken, is niet heel bijzonder meer. Bij de provincie bij voorbeeld, kan vrijwel iedereen thuis in alle benodigde computersystemen komen.  Daarvan wordt dan ook veel gebruik gemaakt.

Gistermiddag om half twee waren 535 provincieambtenaren online, vernam ik van de it-afdeling (de Leeuwarder Courant vroeg om cijfers). Naar schatting 365 mensen werkten op het Provinsjehûs en 170 thuis. Daarnaast hadden ongeveer 150 mensen meer dan op een normale woensdag vrij genomen.

Zelf werk ik eens per twee weken een dag vanuit Beetsterzwaag en dat geeft nooit problemen. Als je de mensen met wie en voor wie je werkt goed kent, is bellen of zelfs mailcontact geen handicap. Beseffend dat de mensen van Provinciale Waterstaat op de gladde wegen deze dagen het echte werk doen, geef je comfortabel bij de houtkachel berichten door aan de pers.

Over gemak gesproken. Thuis werken betekent ook minder afleiding waardoor je een klus vaak beter en sneller kunt afhandelen. Door de ijzel-kalmte heb ik deze week bovendien tijd voor een online cursus Frysk voor de hele afdeling. Ondertussen gooi je een houtje op het vuur, strooi je zout op de veranda, leeg je de prullenbakken en ondersteun je de sering die bijna bezwijkt onder het gewicht van de ijsregens.

4 Januari 2016 - 14:32

Feliz ano novo!

2016-01/vuurwerk-2015-en-2016-e1451546643676-310x2001.jpg

Wanneer stoppen wij eens met de achterlijke traditie allemaal zelf vuurwerk af te steken? Ik vroeg het me af tijdens de jaarwisseling in Lissabon. Baasjes laten er gewoon hun hondje uit. EEN rotje slechts deed mensen op een terras al verschrikt opkijken. De hele avond was het stampvol op straat, zonder het akelige geknal om je heen. Met als hoogtepunt het gigantische vuurwerk op het Comercioplein (foto). EEN groot feest in plaats van ieder zijn eigen showtje.

Op je mobiel lees je hoeveel vuurwerkslachtoffers Nederland weer telt. Dat is toch waanzin? Gelukkig zijn er na Hilversum meer gemeenten die een vuurwerkverbod willen. Sommige dorpen en wijken kopen collectief een vuurwerkshow in. Het is een mooi begin. Wat mij betreft maakt de Europese Unie a la het rookverbod snel een eind aan deze heidense traditie. Niet overtuigd? Kijk dan ook eens over de grenzen.

FELIZ ANO NOVO!

15 Oktober 2015 - 16:34

Sûkerbôle en hjerstfakânsje

2015-10/img_20151012_203622.jpg

In berjochtsje op it yntranet fan it Provinsjehûs:

Wêrom ús siktaresse Rixt sûkerbôle op de lange tafel fan de ôfdieling kommunikaasje delset hat? Omdat ik dêr juster net mear oan ta kaam wie om dat te dwaan. En boppe alles om der echte bûter by te heljen.

Ik hie al sa'n grauwe bôle yn 'e hûs foar myn gasten yn B&B De Stookhutte, doe't ik tiisdei noch ien krige fan de Ronald McDonald Hoeve. Hja hiene de B & B brûkt foar hun jierlikse 'heidag'.

Omdat ik hjoed thús wurkje en nije wike frij ha, moast ik Rixt wol even leaf oansjen troch de tillefoan. En neffens my is dat slagge. Is it al op? Tank Rixt! 

Oant moandei 26 oktober!

Jan

7 Oktober 2015 - 21:25

Yuans welkom in Heerenveen

2015-10/heelenveen.jpg

Een Chinees bedrijf wil investeren in SC Heerenveen. Een mooie scoop van de Leeuwarder Courant met een grote meerwaarde; nu weten we waarover de ruzie binnen het bestuur van de club echt gaat. Voorzitter Jelko van der Wiel en commercieel directeur Wim Dijk willen niet met de Chinezen praten, het Sneker kamp wel.

Dat het nieuws nu naar buiten komt, is geen verrassing. Het complete bestuur staat onder druk, een groepje supporters wil een grote schoonmaak. Een van beide kampen heeft natuurlijk bewust gelekt. Nu duidelijk is wat werkelijk de splijtzwam is, zal meer begrip ontstaan, zo zal men denken.

Een Chinese financiële injectie kan de betaaldvoetbalclub trouwens goed gebruiken. Zo lang geen sprake is van een clubovername á la ADO Den Haag is daar niks op tegen. Bovendien investeren wel meer Chinezen in Heerenveen. De krant meldt vandaag dat op bedrijvenpark IBF een vierde zuivelfabriek uit de grond wordt gestampt. De tweede met Chinees geld.

Wil de sportclub een subtopper in de eredivisie blijven, dan zijn nieuwe geldbronnen sowieso nodig. De sponsoren lopen nu weg, maar op de lange duur is de wedloop met clubs uit stedelijk gebied sowieso niet te winnen. De economie in de regio is gewoon te ijl. Dus kom maar op met die yuans!

17 September 2015 - 13:39

Het einde van Facebook

In 2017 is het afgelopen met Facebook, voorspellen kenners van de sociale media. Met de introductie van de vind-ik-niet-leuk-knop probeert de multinational het leven te rekken.  Maar volgens mij is dit het begin van het einde.

Vooropgesteld, zelf ben ik wat uitgekeken op Facebook, ook op het liken. Het gros van de vrienden heeft het steevast gezellig, doet mooie aankopen, gaat lekker op vakantie en drinkt een heerlijk wijntje of biertje in de zon. Ik weet het nu wel.

Je zou bijna vergeten dat mensen ook vreselijk humeurig kunnen zijn, miskopen doen, thuis op de bank blijven hangen en op een winderig terras te slappe koffie krijgen voorgeschoteld. En ondertussen slaat de verveling toe, wat leidt tot nog meer posts op Facebook...

Ik krijg de neiging al deze vreselijk leuke dingen te disliken. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Dat is ook weer sneu. En dus gaan we massaal negeren, zodat het stiller en stiller wordt op Facebook. Totdat iets nieuws ons weer prikkelt.

Dislikes zijn niet de prikkel die we nodig hebben. Ze zullen alleen maar meer ergernis opwekken. Juist omdat mensen leuk gevonden willen worden, werd Facebook zo'n succes. Dislikes worden het Waterloo voor Mark Zuckerberg.

30 Juni 2015 - 11:02

Toedeloe!

Net als vorig jaar ga ik tijdens het zomerreces weer zes weken 'uit contract' bij de provincie. Dat kan, want als Gedeputeerde Staten geen besluiten nemen, zijn er ook weinig vragen van de pers. Zes weken vakantie dus!

Nou, niet helemaal. Vorig jaar lagen er feestelijke zzp-klussen te wachten (IFKS, Veenhoop Festival, Waddenvereniging). Dit jaar moet een boek in de zomer af. En Bed & Breakfast De Stookhutte is toe aan een nieuwe stap. We gaan arrangementen voor Beetsterzwaag maken.

Wat mij betreft mag iedereen het vakantie noemen trouwens hoor. Het is heerlijk pielen in en om huis. En natuurlijk gaan we een paar weken weg! Over zes weken weer opgewekt aan de slag bij de provincie.

De foto is trouwens genomen bij het stadhuis van Leeuwarden. Samen met communicado's van de gemeente hadden we er gisteren op mijn laatste werkdag een cursus. Factor C. Een mooi onderwerp voor een volgend blogje. Toedeloe!