22 Januari 2013 - 14:16

Een naam uit een sprookje

Jan CoehoornEen merk staat of valt met de naam. Daar kom je bij de start van een bedrijfje al snel achter (zie blog: Een naam bedenken). Bij de promotie van het toerisme in Zuidoost-Friesland zit dat wel snor. Het netwerk kreeg de naam Friese Wouden.

Beter kan niet, betoogde mijn 'partner in crime' Jan Coehoorn van Ogylvy. Hij presenteerde vanmorgen een strategie voor de ondernemers in de regio. ,,De Friese Wouden is bijna een sprookje'', oreerde Coehoorn. Daarnaast zijn wouden doorgaans uitgestrekt, wat ,,een oerwoud aan mogelijkheden'' suggereert.

Verder associëren mensen wouden met ongerepte natuur. Voeg daarbij de 100 procent naamsbekendheid van Friesland - en de Randstad heeft de streek De Friese Wouden binnen een half jaar ,,tussen de oren''. Weg met windstreeknamen als Zuidoosthoek en Zuidoost-Friesland!

Het is wel jammer dat de noordelijke Friese Wouden hun eigen weg zijn gegaan. Zou je beide wouden samenvoegen, dan had je een nog sterker merk. De onderhnemers omarmden de strategie van Coehoorn trouwens.

Nu gauw mooie borden plaatsen langs de belangrijkste invalswegen: Welkom in de Friese Wouden. Lekker geheimzinnig. De stichting van Jan Hofstra en Barend Potjer kan aan de slag! Laat het sprookje beginnen!

10 Januari 2013 - 12:01

Vrijwilligerswerk is net werken

Een freelancer heeft meer tijd voor vrijwilligerswerk dan een politiek verslaggever in vaste dient bij een krant. Je kunt meer je eigen agenda bepalen. Bovendien houd ik tijd over doordat ik veel thuis werk.

Zo redeneerde is dus vorig jaar. Met als gevolg dat ik inmiddels een dag per week onbezoldigd tekst en advies lever. Iets te veel? Misschien. Maar het is ook een investering. Met vrijwilligerswerk bouw je een nieuw netwerk op, waaruit later opdrachten rollen.  

Wat ik zoal vrijwillig doe? Sinds een jaar ben ik bestuurslid van Doarpsrounte, de stichting die jaarlijks Koninginnedag (met optocht) organiseert in mijn woonplaats Beetsterzwaag. vanaf oktober maken we al weer nieuwe plannen.

Verder ben ik communicatieadviseur van Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten. Deze stichting bevordert het toerisme in het dorp. Toen wij vorig jaar een interne conferentie in Lauswolt organiseerden, kwamen we er achter dat liefst 90 dorpsbewoners vrijwillig actief zijn voor het toerisme! Voor hen geef ik bij voorbeeld een workshop persbericht schrijven of een cursus social media.

Mijn lidmaatschap van de Ronald McDonald Business Breakfast Club Drachten (foto) brengt eveneens gratis verricht werk met zich mee.  Ik schrijf onder meer maandelijks het verslag van de ontbijtbijeenkomsten. Als donateur steun je de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag, maar aan de andere kant heeft dit netwerk mij al vijf opdrachten opgeleverd.

Mijn stelling: Bij een goed netwerk hoort vrijwilligerswerk! Vrijwilligerswerk hoort dus bij je werk!

13 November 2012 - 14:49

Kleine klant bevalt

2012-11/sjoerd-veenstra_1.jpgIk geniet van kleine ondernemers. Neem nou makelaar Sjoerd Veenstra van Makelaarswerk in Drachten. Hij laat zich niet uit het veld slaan door de huizencrisis. Blijft altijd creatief en positief.

Op twitter zeurt hij nooit over kosten, regeringsmaatregelen of lage omzetten. Hij vertelt over huizen die wel zijn verkocht en over de voordelen van een woning kopen in crisistijd.  Hij bouwt een aanhangwagen met een reclamebord erop en zet die stiekem langs de weg.

Zijn nieuwste innovatie is een fotocamera op een telescoopstatief. Hiermee kan de jonge makelaar foto's vanaf 7 meter hoogte maken. Handig als je bij voorbeeld een tussenwoning niet goed in beeld kan krijgen.

Vanmiddag belde ik een andere kleine klant. Jubbegaster Pieter Ytsma is altijd bereikbaar en nooit te beroerd je direct te helpen. Zelfs op een bijzondere dag als vandaag. ,,Kan ik je straks even terug bellen? Mijn vrouw is aan het bevallen.''

Lees ook het blog over Willem de Goede uit Heerenveen.

29 Oktober 2012 - 09:59

Portfolio

2012-10/foto-directeuren-1.jpgWordt het niet eens tijd voor een portfolio op de website? Ja, voor opdrachtgevers kan het interessant zijn te weten voor wie ik heb gewerkt. En vooral wát ik heb gedaan. Want na tien maanden heeft deze zzp'er heel wat nieuwe ervaringen opgedaan. De journalist heeft bijgeleerd.

De grootste klus kreeg ik van yspeert vwl advocaten in Groningen en Drachten. Ik interviewde medewerkers en schreef de basisteksten voor de website. En ik volgde er een cursus hoe met teksten de vindbaarheid op internet te verhogen. Cenes Drachten (foto) ben ik dankbaar voor hun mooie nieuws dat ik meermalen in persberichten mocht omzetten.

Andere opdrachtgevers waren CDA Fryslân (publieksversie schrijven van rapport over gezondheidszorg), Expo Achtkarspelen (leiden forumdiscussie), Bevordering Toerisme Beetsterzwaag (workshop persbericht schrijven), Vogelvlucht BV Schipborg (cursus social media), Galerie Terbeek Beetsterzwaag (persberichten en organisatie opening expositie), Bewegingscentrum Leeuwarden (persberichten) en Provinciale Staten Fryslân (essay vergadercultuur).

Ook schreef ik webteksten en/of persberichten voor twee makelaars, een notariskantoor, een psycholoog en een psychiater. Het overzicht is niet compleet. Want ik schrijf bij voorbeeld columns namens anderen. En soms word je ingehuurd door communicatiemakelaars. Die maken dat liever niet bekend.

In november begint het werk voor de nieuwe Enerzjy Koöperaasje Fryslân. De komende jaren zal ik de nieuwsbrieven en persberichten verzorgen. Een mooie klus met continuïteit. En een werkgever met een prettige boodschap.

Verder ben ik nog steeds journalist bij de Leeuwarder Courant. Een prachtig podium. Daarnaast schrijf ik voor het tijdschrift Noorderbreedte. Vanaf december heb ik er een vaste interviewrubriek over hot items in Noord-Nederland. Kortom, een zeer gevarieerde productie in het eerste jaar als zzp'er!

20 September 2012 - 15:33

Stemhokjesgeest

2012-09/stemhokje.jpgVVD en PvdA boekten vorige week een verpletterende stembuswinst. Maf dat opiniepeilers de grote partijen extra groot kunnen maken en de kleintjes kleiner. Maar op dit soort zaken ben ik als voormalig politiek verslaggever sindsdien niet aangesproken.

Nee, de inrichting van het stembureau, daarover kreeg ik vragen. Waarom kunnen de leden van het bureau meekijken met de kiezer in het stemhokje? Vroeger stonden de panelen toch andersom, zodat niemand kon zien waar je kleurde met het rode potlood?

In de media vond ik er niets over terug. Alleen een ingezonden brief in de Telegraaf. ,,Waarom hangen er geen gordijntjes voor de stemhokjes? Dit is een schending van mijn privacy'', fulmineerde Catharina Valent uit Almere.  

Wie op lijst 1 of 2 stemt, hoeft het stembiljet ,,ter grootte van een kussensloop'' nauwelijks open te slaan en niet om te keren. Anderen moeten dit juist wel. Veel stembureauleden zijn lid van een grote partij en kunnen zo zien wie hun 'vrienden' niet zijn.

De hokjes zijn omgedraaid om te voorkomen dat partners elkaar hun wil opleggen of dat begeleiders bepalen wat geestelijk gehandicapten stemmen. Een goede zaak. Maar wanneer komen er betrouwbare  stemcomputers?

10 September 2012 - 12:59

Mooi weer freelancer

2012-09/de-walvis-op-avond_1.jpgWe hebben een schitterende nazomer. Voor een freelancer/zzp'er is de verleiding groot de vakantie nog wat te verlengen. Het zonnetje schijnt en veel schrijfwerk is er nog niet.

Als eerstejaars zelfstandige is het even wennen. Opstarten is minstens zo zwaar als bij een werkgever. Werken in je eigen huis (met een mooie tuin) vraagt veel discipline!

Ik had een heerlijk lange vakantie. Met tussendoor enkele artikelen voor de Leeuwarder Courant, een persbericht voor interieurbouwer Cenes Drachten en advieswerk voor een galerie. En in het hoogseizoen begon mijn tweede tak (Bed & Breakfast De Stookhutte) te lopen. Dus terwijl de zon scheen, druppelde toch wat geld binnen.

Maar nu zijn de 'knynsjedagen' voorbij. Gelukkig staan er een paar afspraken in mijn agenda en vanmorgen belde een opdrachtgever voor een leuke klus. En... het weer slaat om. Kunnen we echt beginnen!

10 Juli 2012 - 09:36

Google goochemer

2012-07/google-analytics.jpgGemakkelijk vindbaar zijn op internet wordt steeds moeilijker. De concurrentie op het web neemt toe en zoekmachines als google doorzien onze trucs. Voor opdrachtgever yspeert vwl advocaten volgde ik een cursus bij Roel de Vries van HDB Nederland in Groningen.

Kies om te beginnen een logische naam voor de site, aldus De Vries. Gebruik dus de bedrijfs- of productnaam. Domweg zoveel mogelijk zoekwoorden in je webteksten zetten, helpt niet meer. Gebruik je te veel dezelfde woorden, dan werpt Google je ver terug in zijn 'hitlijst'.

Het is slim om voortdurend te volgen welke zoekwoorden worden ingetikt om u te vinden. Gebruik die zoektermen (of delen van zinnen) in de venstertitel van de site, in tussenkoppen, bij opsommingen en in de paginabeschrijving. Die laatste is voor sitebezoekers onzichtbaar, maar Google maakt er gebruik van.

Niet het aantal bezoekers op je site maar de duur van het bezoek bepaalt in belangrijke mate de googlescore. Aantrekkelijke en makkelijk leesbare teksten zijn daarom weer hard nodig. Mooi nieuws voor goeie tekstschrijvers!

Zodra de nieuwe site van yspeert vwl online is, meld ik het hier.

22 Juni 2012 - 18:13

Scannen in je eigen dorp

2012-06/3dscan-draad.pngGoudsmid Douwe van der Velde uit Beetsterzwaag staat morgen in de Leeuwarder Courant. Ik maakte een portret van hem. Niet omdat Van der Velde een dorpsgenoot is, maar omdat hij pioniert met 3D-printers en -scanners. En dat voor een man die begon in het plaatstaal van de scheepsbouw.

Een bijzonder verhaal dus. En zo kun je nog vele portretten van mensen in je naaste omgeving maken. Als je thuis werkt, leer je je omgeving beter kennen. Een buurman zit in de maag met twee leegstaande boerderijen. Ernaast woont een man die kan vertellen over de lamlendige houding bij het UWV in Heerenveen.

In dezelfde straat woont Joop Wittermans, acteur en tegenspeler van Jort Kelder in de reclame van de Friesland Bank. Zijn buurman is misschien wel de meest enthousiaste jobcoach van Nederland. En op 100 meter van hier woont een vrouw die herstelde van een 'ongeneeslijke' tumor in haar hoofd. Zij had de begrafenis al geregeld.

Conclusie: Verhalen zijn overal waar mensen zijn. Of, zoals LC-collega Sietse Singelsma zegt: ,,Eltse Fries moat  ien kear yn syn libben yn de Ljouwerter Krante.'' Dat kan, als je maar scant en herkent. Op de foto het resultaat van een 3d-scan van mijn gezicht bij Goudsmidse Van der Velde.

30 Mei 2012 - 09:12

Je huis pimpen

2012-05/935_groot_2.jpgWobbie van der Meulen heeft haar tussenwoning in Gorredijk vijf maanden te koop staan. Nooit kwam iemand kijken. Ze zat gisteravond naast me op de makelaarsavond voor radeloze verkopers. Het woninkje aan de Ratelwacht is keurig onderhouden en strak ingericht. Ideaal voor starters, zegt Wobbie.

De zaal met 125 klanten van zes makelaars uit de regio Heerenveen en Drachten krijgt drie presentaties voorgeschoteld. Twee adviezen springen eruit: 1. Laat de vraagprijs onmiddellijk zakken tot  de marktwaarde. 2. Pimp je huis. Hoe dat moet staat vandaag op pagina 2 van de Leeuwarder Courant.

Wobbie besluit na afloop de keuken extra op te ruimen. Dan moet makelaar Sierd Moll nog maar es foto's maken. Ooit zal er toch een bezichtiging komen?

22 Mei 2012 - 07:51

Provincie zet leger in

2012-05/provinsjehus_1.jpgVandaag opent koningin Beatrix het Provinsjehûs van Fryslân. Terecht, want het is het statigste, duurste en meest betekenisvolle provinciehuis van het land. Nu de discussies over de bouwkosten (€79 miljoen) en het nut van provincies even stil liggen is het tijd voor een feestje.

De provincie pakt het groots aan. Wat vooral opvalt is dat de macht van het getal heerst. Er komen vandaag 5000 bezoekers en er zingt een koor met ruim 2000 leden. Eerder trokken open dagen al 3100 belangstellenden. Het uitnodigen van zoveel mensen is een slimme zet.

Lees verder