3 Juni 2019 - 13:22

SC Heerenveen, begin opnieuw

Supporters van SC Heerenveen worden de laatste weken bestookt met advertenties in de dagbladen; ‘Bestel nu jouw seizoenkaart!’ Maar waarom zouden ze?

23 Januari 2019 - 14:40

Groot De Fryske Marren

Hè? Groot de Fryske Marren? Hoe komen ze in Joure op zo'n lange en onverwachte naam voor een nieuwssite? We duiken even de geschiedenis in.

Rond 2008 had ik als statenverslaggever van de LC een weblog met de naam Statenjacht (later ook mijn Twitternaam). Ik zette mij daar een paar keer af tegen saaie windstrekennamen voor fusiegemeenten. In die tijd moest Súdwest-Fryslân (met een duur want vergeten streepje ertussen) het ontgelden.

Ik noemde die gemeente steevast Groot Sneek. Omdat Sneek een goede en bekende naam heeft in het hele land, en omdat de gemeente door toevallige omstandigheden wel heel erg groot werd. De oprichters van een nieuwssite pikten de naam op; het werd grootsneek.nl. Later kwam er ook een krantenversie - en uitbreiding naar Heerenveen.

Marketingtechnisch was het logisch dat die site Groot Heerenveen ging heten. Al heette de gemeente al gewoon Heerenveen en was de expansie richting Akkrum niet bijzonder groot. De totstandkoming van de naam Groot Sneek was hiermee al in de vergetelheid geraakt.

Dat blijkt helemaal uit de nieuwste loot aan de Groot-tak: grootdefryskemarren.nl. Met de voorkennis over Groot Sneek zou je er Groot Joure van hebben gemaakt. Wellicht speelt hier weer een nieuw argument. Want ondertussen zijn voor het bedrijf adverteerders belangrijk geworden. Je wilt geldschieters in de opgeheven gemeenten (Lemsterland, Gaasterland) natuurlijk niet voor het hoofd stoten.

Of wel Groot Sneek? PS: De foto is genomen in Groot Joure.

30 December 2018 - 15:17

In de greep van 2018

2018 was op werkgebied een druk en meeslepend jaar. Culturele Hoofdstad LF2018 bracht de film en documentaire Elf Friese Fonteinen van Pieter van Huystee Film en regisseur Roel van Dalen. Voor het eerst researchen voor witte doek en tv. Daarnaast kwamen de expedities van LF2018 op mijn pad. Voor het eerst dagreizen programmeren, aan de hand van de 17 global goals.

Daarna mocht ik de coalitievorming in Opsterland verslaan. Voor het eerst als onafhankelijk schrijver verslag doen van onderhandelingen achter de schermen. Toen kwam de eerste grote klus van buiten de provincie. Verhalen maken over mooie voorbeelden van zorg op het platteland in Drenthe. Het boekje ging als lobbydocument naar Den Haag. 

Vervolgens kwam de FNP. Ik mag voor het eerst adviseren over een verkiezingscampagne. Die is inmiddels knallend begonnen (foto), maar het hoogtepunt moet natuurlijk nog komen. Op 20 maart tijdens de verkiezingen van Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân weten we meer.

En dan waren er nog kleine klusjes van een andere politieke partij, de Eredivisie CV, SC Heerenveen, Yspeert Advocaten, de gemeenten Leeuwarden en Smallingerland, Sense of Place en een goedgevulde Bed & Breakfast.

2018 was dus een prachtig avontuur. Wat me vooral zal bijblijven zijn de vele nieuwe en warme contacten. Folle lok en seine yn 2019!

10 Oktober 2018 - 13:18

Ultiem stadiongeluk

Soms mag je schrijven over je grootste hobby. Gisteren verscheen mijn column over 'de ziel van SC Heerenveen' in magazine Santos. Een opdracht van de Eredivisie CV. Onder de foto een fragment. Alle nostalgische momenten lees je hier.  

Ultiem stadiongeluk

“De bekerfinale van 1993, Ajax- sc Heerenveen, heeft sc Heerenveen groot en populair gemaakt in heel het land. Je voelde het gebeuren. Het was één groot feest. De Friese volksverhuizing ter land, ter zee en in de lucht. De bulderende rood-witte zee in de Kuip tegenover de nog grotere blauw-witte. De sympathie van de Ajax-fans voor de underdog uit de Eerste Divisie.”
“PSV met Romário en Kieft was in de kwartfinale al uitgeschakeld. Nu wachtten de toekomstige wereldsterren Bergkamp, Overmars, Davids, Van der Sar en Frank de Boer. Foppe de Haan tegen Louis van Gaal. Friese nuchterheid tegen Hollandse flair. Het leek een droom toen de kleine Erik Regtop de 1-1 maakte. Maar Ajax bleek te sterk: 6-2. Alleen invaller Rodion Camataru – zijn koosnaam ‘Cammie’ stond op mijn rug – kon nog scoren. Ook de Ajacieden beseften dat historie was geschreven. Ze liepen een ereronde in de shirts van Heerenveen. In het dorp brak ’s avonds een spontaan volksfeest uit toen de spelers het balkon van pizzeria Paolo beklommen.”

7 Juni 2018 - 16:39

Het kabinet van Opsterland

Het leek zo saai. Nergens in Friesland veranderde zo weinig tijdens de verkiezingen als in Opsterland. De negen partijen behielden op 21 maart hun zetels in de gemeenteraad, alleen op de linkervleugel verschoof een stoeltje van de PvdA naar GroenLinks-Opsterlanders.

De ommekeer kwam toen een nieuwe coalitie geformeerd moest worden. De inhuur van een schrijver om de onderhandelingen achter de schermen te volgen was al nieuw en spannend. Toen het stabiele CDA om volgens velen onduidelijke redenen plaats moest maken voor verliezer PvdA ontstond grote ophef. 

Welke keuzes zijn in vijftig uren vergaderen gemaakt en waarom? Een reconstructie van de onderhandelingen, geschreven in opdracht van de gemeenteraad.

Download hier het boekje Het kabinet van Opsterland met het complete verslag en de elf columns die in weekblad Sa! stonden.

5 April 2018 - 13:10

Koehandel in de krant

Gesloten deuren gaan open, geheime gesprekken worden openbaar. Opsterland gaat een  experiment aan met een journalist die achter de schermen meekijkt bij de coalitieonderhandelingen. En daar een verhaal over schrijft.

De nieuw gekozen gemeenteraad ging vorige week akkoord met het voorstel van Opsterlands Belang om een ,,schrijver/notulist’’ het hele formatieproces te laten volgen. In het eindverslag zal staan waarom welke keuzes zijn gemaakt. Zo wil de raad verantwoording afleggen aan de kiezer.

Die schrijver/notulist ben ik. Ik vind het een gewaagd experiment. Niet omdat door mijn aanwezigheid gevoelige informatie zal uitlekken, daar ben ik zelf bij. Maar wel omdat de onderhandelaars zich minder vrij zullen voelen.

De nieuwe openheid heeft de raadsleden duidelijk uit hun comfort-zone gehaald. CDA’er Wietze Kooistra  waarschuwde dat een onderhandelaar altijd overvraagt. Net als de veekoopman voert de politicus toneelstukjes op. ,,Dy striid heart by it proses, mar hoe skriuwe jo soks aanst op?’’

Elske Beintema van GroenLinks/OpsterLanders wees er op dat in het vuur van de strijd emoties hoog kunnen oplopen. Mensen barsten soms in huilen uit. ,,Wordt er in het verslag rekening gehouden met gevoelens?’’

Gerustgesteld door de informateurs van Opsterlands Belang stemde de raad in. Het verslag wordt pas openbaar als alles in kannen en kruiken is. Tot die tijd op deze plaats het feuilleton Het kabinet van Opsterland. Met voorbeschouwingen, meningen en tipjes van de sluier.

Burgemeester Ellen van Selm gaf de nieuwe raadsleden woensdag drie tips mee. De eerste was: ,,Gun uzelf de tijd om te leren, gun uzelf het experiment.’’ Nou, dan kunnen de onderhandelaars nu los. Om met Roel Vogelzang (PvdA) te spreken: ,,Net fan dat benaude!’’

Gepubliceerd in weekblad Sa!

27 Januari 2018 - 12:41

Expedities Culturele Hoofdstad

Naast alle kunstprojecten zijn er tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 de expedities. Dit is het verdiepingsprogramma van Culturele Hoofdstad. In groepen trek je door de provincie en leer je Fryslân en de Friezen kennen.

Uitgangspunt voor de dagreizen zijn de global goals van de Verenigde Naties. Per werelddoel willen we laten zien hoe Fryslân er mee bezig is. Denk aan biodiversiteit, schoon water, duurzame energie, innovatie en onze eigen mienskip.

Laat je door deskundigen meevoeren naar de toekomst van mienskip, economie of natuur. Volg het spoor van de Friese koe, de grutto of de otter.

De hele dag staat in het teken van het thema. Dus ook de locaties, de evenementen en het eten en drinken.

In april beginnen we met de try-outs voor groepen. Er zijn dan dagreizen over zuivel, schoon water, innovatie en levensbeschouwing. Meer informatie? Mail naar info@janarendz.nl.

14 December 2017 - 14:28

Een wolk van een fontein

Love, de eerste fontein van het Culturele Hoofdstadproject 11fountains, is vandaag geplaatst op het Stationsplein in Leeuwarden. Samen met Roel en Mees van Dalen waren we er uiteraard bij om te filmen voor de documentaire over de elf fonteinen in de elf steden. Omstanders bleven lang hangen en de meesten reageerden enthousiast.

Kunstenaar Jaume Plensa uit Barcelona heeft twee hoofden van een net niet volwassen jongen en meisje laten maken. De gelaatstrekken zijn uitgesproken vaag, zeg maar mistig, wat precies past bij een mistfontein. ,,Het lijkt wel of je ze niet goed scherp kan stellen'', zag natuurfotograaf Marcel van Kammen. De witte hoofden leken ook net wolken toen ze op weg naar hun bestemming even in de lucht bungelden. Facebook herkent de beelden trouwens wel als gezicht, want je kunt ze taggen.

Een van de omstanders was Friduwih Riemersma, die in het Friesch Dagblad vaststelde dat de hoofden van Plensa geen kunst zijn, omdat ze ook elders al staan. Een kunstwerk kan nooit een kopie van een ander kunstwerk zijn, vertelde ze voor het oog van onze camera. Bovendien heeft de mienskip niet gevraagd om elf kunstwerken, luidt haar kritiek. De openbare ruimte leent zich niet altijd voor kunst. 

Bij de officiële opening op 18 mei komt er dankzij Wetsus een nevelwolk rond de hoofden te hangen. Als het tenminste niet harder waait dan kracht 4. Dat viel de Catalaan Plensa op toen hij op een vroege ochtend door Fryslân reed, de nevelsluiers boven de grazige weiden. De vraag is of Friese kunstenaars met inheemse ogen ook op het idee van een mistfontein waren gekomen.

Foto: Bram Hulsman

20 Oktober 2017 - 13:08

Nostalgie


Jan! Gistermiddag op de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Een rijzige en grijze fietser roept mijn naam. Hij flitst voorbij, maar pikt me toch zomaar uit het winkelend publiek. Hij stopt en staat recht voor me. Dit moet iemand uit een grijs verleden zijn. De kleuterschool in Boornbergum? Militaire dienst in Venlo of Assen? Nee, de PA in Drachten, zegt hij. Nu zie ik het, Doede Postma uit de parallelklas - ja zoveel studenten had de Pedagogische Academie aan de Eikesingel toen nog. We hadden twee Doedes op school; leraar en troubadour Doede Veeman en Doede de flierefluitende student. In 32 jaar heb ik hem niet meer gezien. Mijn conclusie na ons gesprek: Ik ben na het onderwijs allerlei andere dingen gaan doen, Doede is na allerlei andere dingen het onderwijs ingegaan.


''Tweeëndertig jaar, wel een beetje raar.''


Het was sowieso een nostalgische middag. In de Ossekop (café Eygelaar) nam Ger Bosklopper afscheid, het laatste rudiment van de tijd dat de Leeuwarder Courant nog een meneer was. Prachtig om vooral die oude oud-collega's weer es te zien. En Ger schitterde als vanouds met zijn veelal behoudende kritieken. Journalist ben je voor ruim 100 procent en een leven lang!


En het lukte weer niemand om ruzie met hem te krijgen.


 
29 Augustus 2017 - 13:00

Een documentaire maken

Werken voor televisie is nieuw voor mij. De research-klus voor de documentaire Elf Fonteinen bevalt uitstekend. Al een maand of acht is het heerlijk toeven in de elf Friese steden en stadjes. Zoeken naar verhalen in schitterende monumenten en op zonnige terrasjes, wat wil je nog meer?

Er valt me een groot verschil op met de krantenjournalistiek. Regisseur Roel van Dalen gaat heel amicaal om met de mensen die we volgen. Ik zie zelfs omhelzingen en kusjes. Dat is in de ogen van een dagbladjournalist behoorlijk klef. Not done.

Toch kiest Roel hiermee geen partij, want ook de band met tegenstanders van de fonteinen is uiterst vriendschappelijk. ,,Je bouwt aan een langlopende relatie'', verklaart Roel. Uit oprechte belangstelling, en met als doel dat mensen ,,open gaan'' natuurlijk. Want zeggen wat je echt vindt - op camera - is een drempeltje waar velen overheen geholpen moeten moeten.

Er ontstaan vriendschappen en we zijn geen journalisten, benadrukt Roel steeds. Toch filmen we wat er werkelijk gebeurt. Dat is volgens mij de truc! De documentaire wordt in mei 2018 in drie delen uitgezonden op NPO2. Daarnaast maakt producent Pieter van Huystee Film een film voor vertoning in de Nederlandse bioscopen en op buitenlandse festivals.

Foto: Als in de fonteincommissie van Workum een mooie discussie op gang komt, begint Roel opeens te filmen.