Over Jan Arendz

Tekst en advies

Jan Arendz (De Veenhoop, 1964) is senior communicatieadviseur, perswoordvoerder en tekstschrijver. Momenteel is hij woordvoerder van Veiligheidsregio en GGD Fryslân. Tussen 2013 en 2017 was hij algemeen woordvoerder van de provincie Fryslân.

Jan Arendz Tekst & Advies (opgericht in 2012) werkt vooral voor overheden. In 2017 en 2018 maakte het bedrijf een uitstapje naar de cultuur. Voor Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 programmeerde Arendz expedities en voor de documentaireserie ’11 Friese Fonteinen’ van regisseur Roel van Dalen deed hij de research.

Verder is Arendz schrijver van jubileumboeken, bladcoördinator, eindredacteur, schrijfcoach, dagvoorzitter en ghostwriter (hij schrijft uw boek, column of weblog). Fries schrijft hij ‘sûnder flaters’.

Loopbaan

Arendz was tussen 1992 en 2012 journalist bij de Leeuwarder Courant. Hij was er politiek verslaggever, specialist politie en justitie, eindredacteur en redactiechef. Op zijn weblog www.statenjacht.blogspot.com volgde hij gedeputeerde en provinciale staten van Fryslân, tot in Amerika aan toe (New York 400). In 2011 bracht de statenverslaggever aan de hand van interviews met vooraanstaande Friezen macht en invloed in de provincie in kaart. Het resulteerde in een spraakmakende Top 40. Weblog en Twitter (@Statenjacht) gebruikte hij om discussies op gang te brengen.
Midden jaren negentig legde Arendz de organisaties achter piramidespelen bloot. Die waren heimelijk door Duitsers in Noord-Nederland geïntroduceerd. Diverse publicaties over ronselpraktijken en kwetsbare gedupeerden leidden uiteindelijk tot aanpassing van de Wet op de kansspelen in de Tweede Kamer. De piramideclubs vielen als kaartenhuizen in elkaar. Arendz begon in de journalistiek als freelancer bij het Agrarisch Dagblad, waar hij in 1991 de oormerkaffaire I&R coverde. Hij groeide op op een boerderij in De Veenhoop bij Drachten, als oudste zoon van atleet en schaatser Henk Arendz (zesde in de Elfstedentocht van 1963) en Joukje Hovinga. Voordat hij journalistiek ging studeren, was hij vier jaar onderwijzer op basisscholen in Leeuwarden, Drachten, Siegerswoude en Sint Jacobiparochie. Behalve met onderwijs heeft hij grote affiniteit met voetbal. Jan Arendz woont in Beetsterzwaag.

Jan Arendz Tekst & Advies

Goede raad is een belangrijke pijler onder Jan Arendz Tekst & Advies. Misschien heeft u geen tekst nodig, maar wilt u een oud-journalist of persvoorlichter als sparringpartner. Praten met de voeten op tafel.

Kernpunten
Diensten