Een wolk van een fontein

Love, de eerste fontein van het Culturele Hoofdstadproject 11fountains, is vandaag geplaatst op het Stationsplein in Leeuwarden. Samen met Roel en Mees van Dalen waren we er uiteraard bij om te filmen voor de documentaire over de elf fonteinen in de elf steden.

Omstanders bleven lang hangen en de meesten reageerden enthousiast.
Kunstenaar Jaume Plensa uit Barcelona heeft twee hoofden van een net niet volwassen jongen en meisje laten maken.

De gelaatstrekken zijn uitgesproken vaag, zeg maar mistig, wat precies past bij een mistfontein. ,,Het lijkt wel of je ze niet goed scherp kan stellen”, zag natuurfotograaf Marcel van Kammen. De witte hoofden leken ook net wolken toen ze op weg naar hun bestemming even in de lucht bungelden. Facebook herkent de beelden trouwens wel als gezicht, want je kunt ze taggen.

Een van de omstanders was Friduwih Riemersma, die in het Friesch Dagblad vaststelde dat de hoofden van Plensa geen kunst zijn, omdat ze ook elders al staan. Een kunstwerk kan nooit een kopie van een ander kunstwerk zijn, vertelde ze voor het oog van onze camera. Bovendien heeft de mienskip niet gevraagd om elf kunstwerken, luidt haar kritiek. De openbare ruimte leent zich niet altijd voor kunst.
 
Bij de officiële opening op 18 mei komt er dankzij Wetsus een nevelwolk rond de hoofden te hangen. Als het tenminste niet harder waait dan kracht 4. Dat viel de Catalaan Plensa op toen hij op een vroege ochtend door Fryslân reed, de nevelsluiers boven de grazige weiden. De vraag is of Friese kunstenaars met inheemse ogen ook op het idee van een mistfontein waren gekomen.