Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
20 Januari 2014 - 11:52

Carrièreswitch in Fries Journaal

Wie: Jan Arendz (49)

Woonplaats: Beetsterzwaag

Was: Politiek verslaggever, eindredacteur en afdelingschef bij de Leeuwarder Courant.

Is: Woordvoerder provincie Fryslân en zelfstandig communicatieadviseur.  

‘Boeven met boeven vangen’

Waarom

Mijn vertrek bij de Leeuwarder Courant was op eigen initiatief. Na twintig jaar journalistiek wilde ik iets anders. In januari 2012 begon ik als zzp’er. Ik ging commerciële teksten schrijven en advieswerk doen. Zo kwam ik ook in aanraking met voorlichting. Toen de provincie oktober dit jaar vroeg haar woordvoerder te worden, was ik aan het idee gewend. Bovendien: Je leert veel in een professionele organisatie die bol staat van hooggeschoolde specialisten.

Hoe

Na mijn vertrek als statenverslaggever bij de LC hield ik contact met verschillende mensen op het Provinsjehûs. Mede dankzij de social media (@statenjacht) konden zij volgen waarmee ik bezig was. Zo werkte ik behalve voor bedrijven ook voor overheden. Afgelopen zomer attendeerden twee search-bureaus mij op een communicatieklus bij de provincie. Ik informeerde bij hoofd communicatie Marcel de Jong (ook ex-LC) en hij bood mij bij die gelegenheid een andere functie aan. Namelijk die van algemeen provinciewoordvoerder.

Wat

Een woordvoerder beantwoordt vragen van de pers. Meestal ga je eerst in de organisatie op zoek naar het antwoord. Of je overlegt met gedeputeerden of hun beleidsadviseurs. Daarna neem je zo snel mogelijk weer contact op met de vragensteller. Snel, want als geen ander weet ik dat journalisten deadlines hebben. Dat is het voordeel als je ‘aan de andere kant’ hebt gewerkt. Als oud-verslaggever ken je ook de trucs van het journaille. Wat dat betreft is het net als bij de politie; met boeven moet je boeven vangen.

Eerste indruk

De provincie is een complexe organisatie. Veel hoofden buigen zich over veel dikke dossiers. Het gevaar van bureaucratie en miscommunicatie ligt altijd op de loer. Het verrast me dat er niet ellenlang wordt vergaderd. Er zijn veel bilateraaltjes ad hoc en meetings zijn tot nu toe to the point - in tegenstelling tot statenvergaderingen. Ik kreeg een warm onthaal op de afdeling communicatie. Het is een vrolijke, open club. Als overheden ook zo met hun burgers zouden communiceren, was Utopia nabij!

Vorige blogVolgende blog