Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
25 Februari 2016 - 19:46

Briefje aan Jan

2016-02/jan-dijkgraaf.jpg

 

Beste Jan Dijkgraaf,

 

Jammer dat je deze week in WNL Opiniemakers een hardnekkig vooroordeel over het Fries als moedertaal bevestigde. Volgens jou blijven Friestalige kleuters zitten omdat ze moeite met het Nederlands hebben. Korter door de bocht kan bijna niet.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tweetalige kinderen later gemakkelijker een derde, vierde of vijfde taal leren. Ze zijn 'leniger' en ze ontwikkelen taalgevoel. Taal wordt, zeg maar, echt hun ding.

Oud-premier Gerbrandy had ooit in alle hoeken van het land grote moeite het Nederlands van boeren te verstaan. Zijn medewerker verwachtte de beroerdste toestand in Gerbrandy's heitelân. Maar het tegendeel bleek: ,,Het beste Hollands wordt in Friesland gesproken'', concludeerde hij.

Wie slecht is in taal, zal moeite hebben met elke taal. Voor taalzwakke kinderen is een tweede taal leren dus extra lastig. Dat geef ik toe. Maar wie zegt mij Jan, dat de Friestalige kleuters uit jouw voorbeeld niet waren blijven zitten als er thuis Nederlands was gesproken?

Deze kinderen zijn hoogstwaarschijnlijk niet goed in taal (of in leren). Of ze hebben een achterstand in hun ontwikkeling. Hij is er nog niet aan toe, laat hem nog maar een jaartje kleuteren, zegt de juf dan.

 

No sa! Groetnis,

 

Jan

Vorige blogVolgende blog