Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
29 Augustus 2017 - 13:00

Een documentaire maken

Werken voor televisie is nieuw voor mij. De research-klus voor de documentaire Elf Fonteinen bevalt uitstekend. Al een maand of acht is het heerlijk toeven in de elf Friese steden en stadjes. Zoeken naar verhalen in schitterende monumenten en op zonnige terrasjes, wat wil je nog meer?

Er valt me een groot verschil op met de krantenjournalistiek. Regisseur Roel van Dalen gaat heel amicaal om met de mensen die we volgen. Ik zie zelfs omhelzingen en kusjes. Dat is in de ogen van een dagbladjournalist behoorlijk klef. Not done.

Toch kiest Roel hiermee geen partij, want ook de band met tegenstanders van de fonteinen is uiterst vriendschappelijk. ,,Je bouwt aan een langlopende relatie'', verklaart Roel. Uit oprechte belangstelling, en met als doel dat mensen ,,open gaan'' natuurlijk. Want zeggen wat je echt vindt - op camera - is een drempeltje waar velen overheen geholpen moeten moeten.

Er ontstaan vriendschappen en we zijn geen journalisten, benadrukt Roel steeds. Toch filmen we wat er werkelijk gebeurt. Dat is volgens mij de truc! De documentaire wordt in mei 2018 in drie delen uitgezonden op NPO2. Daarnaast maakt producent Pieter van Huystee Film een film voor vertoning in de Nederlandse bioscopen en op buitenlandse festivals.

Foto: Als in de fonteincommissie van Workum een mooie discussie op gang komt, begint Roel opeens te filmen.

Vorige blogVolgende blog