Social Media Zoeken Partners

Coehoorn communicatie

AdresMail JanJanarendz.nl
23 Januari 2019 - 14:40

Groot De Fryske Marren

Hè? Groot de Fryske Marren? Hoe komen ze in Joure op zo'n lange en onverwachte naam voor een nieuwssite? We duiken even de geschiedenis in.

Rond 2008 had ik als statenverslaggever van de LC een weblog met de naam Statenjacht (later ook mijn Twitternaam). Ik zette mij daar een paar keer af tegen saaie windstrekennamen voor fusiegemeenten. In die tijd moest Súdwest-Fryslân (met een duur want vergeten streepje ertussen) het ontgelden.

Ik noemde die gemeente steevast Groot Sneek. Omdat Sneek een goede en bekende naam heeft in het hele land, en omdat de gemeente door toevallige omstandigheden wel heel erg groot werd. De oprichters van een nieuwssite pikten de naam op; het werd grootsneek.nl. Later kwam er ook een krantenversie - en uitbreiding naar Heerenveen.

Marketingtechnisch was het logisch dat die site Groot Heerenveen ging heten. Al heette de gemeente al gewoon Heerenveen en was de expansie richting Akkrum niet bijzonder groot. De totstandkoming van de naam Groot Sneek was hiermee al in de vergetelheid geraakt.

Dat blijkt helemaal uit de nieuwste loot aan de Groot-tak: grootdefryskemarren.nl. Met de voorkennis over Groot Sneek zou je er Groot Joure van hebben gemaakt. Wellicht speelt hier weer een nieuw argument. Want ondertussen zijn voor het bedrijf adverteerders belangrijk geworden. Je wilt geldschieters in de opgeheven gemeenten (Lemsterland, Gaasterland) natuurlijk niet voor het hoofd stoten.

Of wel Groot Sneek? PS: De foto is genomen in Groot Joure.

Vorige blog